2024.05.19.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Hallottál már a Tanzanitról? Ékszerbolondoknak kötelező!

Az afrikai kontinens kimondottan gazdag gyönyörű ásványokban. Ez szerencséje, s egyben bánata is az ott élőknek. Egyfelől hatalmas bevételi lehetőséget jelentenek a drágakőbányák, másfelől saját spirituális életük számára biztosíthatják a szükséges köveket. Sajnos azonban, a “civilizáltabb” társadalom pénzéhes képviselői gyakran visszaélnek a bennszülöttek jóindulatával, jóhiszeműségével és kiszolgáltatottságával, vagy kalandor fosztogatók tömik meg zsákjaikat illegálisan. Szerencsére, akadnak országok, akiknek sikerült kézbe venni az ásványok bányászata feletti ellenőrzést, s annak bevételét a saját államuk jólétére fordítani. Így tett Tanzániai is, akinek bányáiból a világon egyedül itt kerül a felszínre a legritkább drágakő, a Tanzanit. Hallottuk már a nevét, de nem ugrik be a képe? Ismerkedjünk meg a tanzániai szépséggel!

A 20. század felfedezettje

1967-ig csak a tanzániai maszáj törzsek gyönyörködhettek ebben a különleges, ibolyaszín drágakőben. Ők mutatták meg Manuel d’ Souza-nak, egy drágakő-kereskedőnek, aki azt először olivinnek vélte. Később megállapították, hogy egy kékes-lilás zoizitről van szó. Egyedi ragyogása magával ragadta a Tiffany & Co. vezetőjét is, és beindította annak üzleti fantáziáját. A drágakövet ő keresztelte el Tanzanitnak az ásvány kizárólagos lelőhelye, Tanzánia után.

Ritka szépség

A Tanzanit pillanatok alatt meghódította a világot ibolyakék árnyalataival, újszerűségével, ritkaságával.  Népszerűsége azóta is felfelé ível. A kincsvadászok, de a geológusok is igyekeztek újabb lelőhelyeket találni, de eddig eredménytelenül. Sikerrel egyedül a tudósok jártak, akik, elemezvén az ásvány összetételét és kialakulásának körülményeit, folyamatát, a Tanzanitot laboratóriumi körülmények között előállították. Hosszútávon, sajnos, ez lesz a jövő, ugyanis a Tanzanit bányák nagyon is végesek! Mindössze közel 20 esztendőre elegendő Tanzanitot vélnek megbújni a föld alatt.

Szilárd védelemben

A Tanzanit felfedezése nem csak az ékszerimádókat, az ékszerkészítőket, de a kincsvadászokat is lázba hozta. Így a bányászat beindulásával párhuzamosan jelentek meg az illegális “munkások”, fosztogatók, szerencsehajhászok a lelőhelyek közelében. Tanzánia kormányának ebből lett elege, s 2017. szeptemberében falat kezdett építtetni katonáival a bányák körül. Rapid tempót diktált, s 2018. tavaszán át is adták azt: a The Great Mirerani Wall több mint 24 km hosszú, szigorú felügyelettel őrzött  mesterséges védelmi vonal a Tanzanit bányák körül. Ára már meg is térülhetett: az adatok szerint egy év után több százezer dollárral volt gazdagabb az államkincstár a drágakő-bányászatnak köszönhetően.

Intelligencia elegánsan

A Tanzanit a lila és kék árnyalatok kombinációja; érdekes ibolyakék szín, mely az ásvány pleokroizmus tulajdonságának köszönhetően (az az ásványtulajdonság, mely szerint adott ásványt különböző tengelyek mentén csodálva, az más színekben ragyog) mindig újszerűen mutat.

Mindkét szín a hűvös árnyalatok csoportjába tartozik, így kellemes párost alkotnak a Tanzanitban. Ennek a harmóniának köszönhetően azok tulajdonságai is összegződnek. A kék emeli az intelligenciát, nyugtat, hatékonyságot és harmóniát sugároz. A lila az elegancia, kreativitás, józanság, misztikum színe. Az ibolyaszín ezeket együttesen árasztja magából, így viselőinek is ezeket a vonásokat kölcsönzi.
Így szinte mindig találhatunk alkalmat egy-egy Tanzanit ékszer felvételére.

Tanzanit, de miért is?

A fenti kiváló tulajdonságokat érdemes átgondolni, s lehetőség szerint a javunkra fordítani. Vizsgák, nagyobb szellemi kihívások, kreativitást igénylő feladatok előtt, alatt tartsunk magunknál , illetve magunkon a Tanzanitból. Prezentálások előtt, állásinterjúra indulva egy finom Tanzanit karkötő, gyűrű vagy fülbevaló tekintélyt  kölcsönöz. A kék árnyalat bizalmat sugároz, ezért hosszútávú egyezségek megkötése előtt jó benyomást kelthetünk a másik félben. A lila szín pedig kreatív ötletekkel, éberséggel segíti az ékszer viselőjét.

A Tanzanitot szülőföldjén az “Új kezdetek kövének” tartják, ezért népszerű ajándéknak számít gyermekszületések alkalmával is.

Tanzanit: fiatal ásvány, ritka drágakő, különleges ragyogás , misztikus szépség, elegáns inteligencia; röviden a legfontosabbak. Válasszuk ajándékként mérföldkövek alkalmával: érettségi, diplomaosztó! Jegyezzük el vele kedvesünket! Viseljük meghatározó döntések idején, vagy, amikor, akár önjelölt mediátorként kell helyt állnunk! Az ékszerkészítők kreativitásának semmi nem szabhat határt, így biztosan találhat mindenki egy olyan Tanzanit ékszert, ami a legjobban illik természetéhez, életritmusához, környezetébe. A választásban szívesen segít az Ékszerakció oldala!