2024.05.22.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Hogyan forradalmasítja az RFID technológia a jövőt?

Az RFID (Radio Frequency Identification) technológia rohamosan terjed, így egyre inkább érinti a vállalatok működését, az ellátási folyamatokat és az eszközök nyomon követését. Ebben a cikkben elmerülünk az RFID világának mélységeiben, és feltárjuk, miért tekintik sokan ezt a technológiát rendkívül innovatívnak, és miért érdemes a vállalkozások számára odafigyelni rá.

Tisztázzuk a kezdeteket: mit is jelent az RFID?

Az RFID, avagy rádiófrekvenciás azonosító rendszerek segítségével képesek vagyunk távoli helyekről azonosítani, követni és felismerni tárgyakat, amelyekben kis rádiófrekvenciás (RF) adóvevőket helyezünk el.

Egy teljes RFID rendszer három alappilléren nyugszik:

  • az RFID címkék (vagy tagok),
  • az olvasóberendezések és
  • a központi adattárház.

Az olvasók rádióhullámokat használnak a címkékkel való kommunikációra, majd az információt átküldik a központi rendszernek. Ennek a technológiának az előnye, hogy egyszerre számos címkét képes észlelni és leolvasni.

Az RFID technológia komplex világában a címkék különböző osztályokba sorolhatók energiaellátásuk és működési mechanizmusuk alapján.

  • passzív
  • akkumulátoros

Lássuk, hogyan működnek ezek a címkék részletesebben!

Az RFID technológia komplex világában a címkék különböző osztályokba sorolhatók energiaellátásuk és működési mechanizmusuk alapján. Lássuk, hogyan működnek ezek a címkék részletesebben:

Passzív címkék

A passzív címkék nem rendelkeznek saját energiaforrással. Helyette a vonalkódolvasók vagy RFID olvasók antennájából származó elektromágneses jelből merítik az energiaellátásukat. Amikor a címke az olvasó elektromágneses mezejébe kerül, az olvasó által kibocsátott jel energiájával működik, és válaszként kibocsát egy jelzést, ami az adatait tartalmazza. Ezek a címkék általában olcsóbbak és könnyebbek, mint az energiával rendelkező változataik.

Akkumulátoros címkék

Akkumulátoros címkék saját energiaforrással rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy aktívan küldjenek jelet az olvasónak anélkül, hogy stimulálni kellene őket. Ezen belül két fő kategória található:

  1. Akkumulátorral rendelkező passzív címkék (BAP): A „BAP” rövidítése a „Battery-Assisted Passive” kifejezésnek, ami magyarul „akkumulátorral segített passzív” jelentéssel bír. Ezek a címkék egy beépített akkumulátort használnak a chip működéséhez, de az adatkommunikációhoz az olvasótól kapott jelet használják. Gyakran használják olyan környezetekben, ahol a címke távoli olvasása nehéz, de nem igényel folyamatos adatküldést.
  2. Aktív címkék: Az aktív címkék saját energiaforrással rendelkeznek, és aktívan képesek jelet küldeni az olvasónak anélkül, hogy külső jelzést kapnának. Mivel önálló energiaforrással rendelkeznek, gyakran nagyobb hatótávolsággal bírnak, mint a passzív címkék. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak nagy távolságokra vagy olyan alkalmazásokra, ahol a folyamatos adatátvitel szükséges.

Miként működik az RFID technológia?

Az RFID címke a vonalkódolvasó elektromágneses terére válaszolva küldi el digitális információit, amely révén az adott termék azonosítható és a raktári készlet mozgása is nyomon követhető. Az akkumulátorral rendelkező címkék előnye, hogy saját energiájuknak köszönhetően akár több száz méteres távolságból is kommunikálnak. Mind a passzív, mind az akkumulátoros címkék esetében igaz, hogy nem szükséges közvetlenül az olvasó hatókörében lenniük a leolvasáshoz, így akár az áru csomagolásán belül is elhelyezhetők. Az RFID-s azonosítás így lényegesen praktikusabb a vonalkódos módszernél.

Az RFID technológia fő alkalmazási területei

Az RFID technológia számtalan iparágban talált már alkalmazásra. A rendszer használata kiválóan megfelel a kereskedelmi szektorban, az egészségügyben, a gyártásban, a logisztikában, az eszközkezelésben és akár az állatok azonosításában is. Különösen népszerű a kereskedelmi ágazatban, kifejezetten a ruházati termékek címkézésében.

Akár melyik iparágról is legyen szó, az RFID bevezetése nagy változásokat idézett elő. Leltározási folyamatokban a technológia hatékonyabb és gyorsabb munkát tesz lehetővé. Erre jó példa az IBCS által kifejlesztett EVIDEI rendszer, amely az RFID címkék beolvasásával még a vonalkódoknál is gyorsabbá teszi a leltározást. Az RFID-nek hála, egy adott területen található eszközcímkék akár 2-3-szor hatékonyabban is olvashatók, mint a hagyományos vonalkódok.

Milyen változásokat hozhat az RFID technológia számára a jövő?

Bár a rádiófrekvenciás azonosítás mellett más alternatív megoldások is megjelentek, az RFID pozíciója továbbra is erős marad. A BLE, NFC és az UWB RTLS bár használhatnak eltérő frekvenciákat és kommunikációs eljárásokat, költségük és bevezetésük komplexitása miatt nem feltétlenül vonzóbb választás.

Kis kitérő, hogy mégis ezek mit jelentenek ..

  • BLE: A „Bluetooth Low Energy” rövidítése, amely egy energiatakarékos Bluetooth technológia. Kifejezetten kis energiaigényű alkalmazásokhoz lett kialakítva, mint például az okoseszközök vagy a viselhető technológiák.
  • NFC: A „Near Field Communication” rövidítése, ami egy rövid hatótávolságú kommunikációs technológia. Az NFC lehetővé teszi két eszköz közötti adatátvitelt kis távolságon belül, tipikusan 10 cm-en belül.
  • UWB RTLS: Az „Ultra Wide Band Real-Time Location System” rövidítése, ami egy szélessávú valós idejű helymeghatározó rendszer. Az UWB technológia lehetővé teszi nagyon pontos helymeghatározást, a szöveg szerint akár 10 cm-es pontossággal is.

Az NFC, amely az érintés nélküli megoldásokat támogatja, képes címkeolvasásra, kártyaemulációra és eszközök közötti adatátvitelre is. Bár a legtöbb modern mobil eszközzel kompatibilis és működik látótávon kívül is, hatósugara korlátozott, csak 10 cm, és egyszerre csak egy címkét képes olvasni.

A BLE és az UWB RTLS mindkettő aktív technológiák, ezért drágább címkéket alkalmaznak. A BLE eszközei kedvezőbb áron kaphatók, de kevésbé precízek, míg az UWB RTLS akár 10 cm-es pontossággal is működik.

Eközben az RFID olvasóinfrastruktúrája egyre elérhetőbb és hatékonyabb, például az IBCS által kifejlesztett ibcsGate RFID-kapuval.

Mikor jöhet szóba az ibcsGate RFID-kapu használata?

Az ibcsGate RFID-kapu révén a cégek érintésmentesen, mégis precízen nyomon követhetik az árukat, raklapokat és targoncákat, amikor egy adott ponton belépnek vagy kilépnek. Ez az IBCS Poland egyik vállalata által készített eszköz képes a palettára rakott árukon található RFID címkéket azonnal beolvasni, amikor áthaladnak a kapun, és az adatokat továbbküldi a központi adatbázisnak. Az ibcsGate hasonlóképpen követi az emberek mozgását is, és jogtalan belépés vagy kilépés esetén azonnali helyszíni figyelmeztetést ad színkódok segítségével.

Kiemelendő, hogy a rendelkezésre álló technológiai megoldások közül mindig az előnyök és költségek alapos mérlegelése alapján érdemes dönteni. Ilyenkor hasznos lehet egy szakértő tanácsát igénybe venni például az IBCS Hungary -nél.