2023.09.27.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Meddig tart a foghúzás utáni fájdalom?

Foghúzásra általában abban az esetben kerül sor, ha a fog már menthetetlen és másként nem oldható meg a többi fog védelme. A legtöbben rettegnek tőle, pedig a fájdalommentes foghúzás igenis létezik. Nézzük meg, mivel jár és mennyi ideig tart a belőle való felépülés!

 

Ekkor elkerülhetetlen a foghúzás

A foghúzás az egyik legrettegettebb fogászati beavatkozások egyike, amelyre azonban számos esetben szükséges sort keríteni. Ilyen például, amikor a fog megtartása megoldhatatlan, a gyökérkezelés nem vezetett eredményre, vagy amikor az íny alatt letört a fog, esetleg túlságosan előrehaladt egy már meglévő fogágybetegség.

A gyökérkezelés tekinthető a letört vagy erősen szuvas fog megmentésére tett utolsó kísérletnek, ha azonban újra és újra eltörik és fájdalmat okoz, nem érdemes vele vesződni, ajánlott inkább kihúzni. Előfordulhat, hogy a fogszabályzás során lehet szükséges bizonyos, helyhiányt okozó fogak eltávolítása, illetve az is megeshet, hogy maga a páciens kéri egyes fogainak kihúzását.

A leggyakrabban a bölcsességfogak kerülnek eltávolításra, hiszen hajlamosak begyulladni, ami pedig rengeteg kínt okoz a betegnek. Az implantációs kezelések során is szükség lehet azoknak a fogaknak a kivételére, amelyek veszélyt jelentenek a kezelés sikerességére nézve. Ez általában a teljes vagy majdnem teljes állkapcsot érintő fogpótlásokra jellemző.

 

Így történik a fog eltávolítása

Ha a fent említett okokból kifolyólag a fogorvos egy (vagy több) fog eltávolítása mellett dönt, további vizsgálatokat is végez a foghúzást megelőzően. Gyakran készítenek például panorámaröntgent vagy intraorális röntgent a fogak elhelyezkedésének, állapotának szemügyre vételezése érdekében.

Bár sokan tartanak tőle, maga a húzás valójában semmiféle fájdalommal nem jár, hiszen minden esetben helyi érzéstelenítésben végzik. Még a sebészeti beavatkozással járó, fúrást, vésést igénykő eltávolítások sem fájdalmasak a megfelelő érzéstelenítés mellett.

Fájdalom általában csak a beavatkozást követően, órákkal később lép fel. Ekkor azonban elég egy egyszerű fájdalomcsillapító bevétele és máris megszűnik a kellemetlenség. A komoly, a szervezetet megterhelő foghúzásokat követően a fogorvos antibiotikum és/vagy gyulladáscsökkentő szedését is elrendelheti.

Erre figyeljen foghúzás után!

 

Foghúzást követően fokozottan törekedni szükséges a szájápolásra a fertőzések elkerülése érdekében. Tartózkodni kell a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól és kerülni kell a tejtermékeket! A sebet nem szabad szívogatni, a szájat erőteljesen öblögetni és fizikailag megterhelő munkát végezni. Az étkezés során igyekezzen a könnyen rágható, könnyen emészthető, nem túl fűszeres, nem túl meleg ételeket előnyben részesíteni!

foghúzás utáni gyógyulás ideje egyénfüggő, sajnos vannak olyanok, akiknél ez a folyamat akár egy teljes hónapig is elhúzódhat. A folyamat gyorsítható, ha odafigyel az előbbiekben felsorolt intelmekre és betartja az orvos által előírtakat. A teljes gyógyulást követően érdemes elgondolkodni a fogpótlás lehetőségéről az állkapocs helyes működése és a fogsor funkcióinak biztosítása érdekében.