2024.07.12.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

A vintage dohányzóasztalok népszerűbbek, mint valaha!

Manapság – a modern vonalak mellett – reneszánszukat élik a vintage stílusú dohányzóasztalok. Nem csoda, hiszen egyre többen rajonganak a régies stílusú lakberendezésért, amihez pont ezek a típusú bútordarabok illenek.

Azt tudtad, hogy a dohányzóasztaloknak valójában szinte semmi köze a dohányzáshoz?

Leginkább csészetartónak nevezhetnénk őket a kialakulásuk oka miatt, de tény, hogy ez nem hangzik ilyen jól.

Annak idején – a viktoriánus Angliában – ugyanis azért volt szükség a szalonokban a kisebb asztalokra, hogy a hölgyek és urak lerakhassák teáscsészéjüket, amiből az ötórai teájukat szürcsölgették és a tányérkákat, amelyekről süteményt falatoztak.

 

Elárulunk egy titkot: eleinte nem is így néztek ki a dohányzóasztalok

Akkoriban jóval magasabbak voltak a dohányzóasztalok, mint mostanság, legalább 20 centivel, ami manapság az étkezőasztalok magassága.

Idővel azonban a világjáró angolok beleszerettek az Oszmán Birodalomban, Japánban és Indiában látott rövidebb bútorlábakba és így alacsonyabbak lettek ezek a rakodófelületek is.

Mondjuk ki nyíltan: szerencsére, mert így még tökéletesebb vendégváró darab lett a dohányzóasztal, hiszen a fotelben ülve is kényelmesen elérhető a felülete, nem kell nyújtózkodnunk azért, hogy letegyünk egy magazint vagy egy poharat.

 

Mitől lesz vintage egy dohányzóasztal?

Alapvetően a vintage az 1920 és 1960 közötti időszak stílusának felelevenítése, de manapság főként a country és shabby chic irányvonalát értjük alatta, amennyiben bútorokról van szó.

A dohányzóasztal ezekben a miliőkben is hasznos és remek választás, hiszen fókuszt ad a szobáknak, ráadásul segít abban is, hogy rendet tartsunk és legyen helye az apróságoknak.

Ha vintage bútorokról beszélünk, nemcsak a régies stílus, hanem a kissé kopottas báj is eszünkbe jut, a kortalan elegancia mellett.

Ezek a régmúlt időket felidéző részletek a vintage dohányzóasztalok esetében is felfedezhetőek.

Anyagát tekintve készülhetnek tömörfából vagy újrahasznosított fából, a lényeg az, hogy a szerelvények, a kiegészítők és a részletekben gazdag díszítések tökéletesen harmonizáljanak a kisbútor stílusával, és igazi békebeli hangulatot árasszanak.

A színek is meghatározzák a vintage bútorokat, világos, koptatott pasztell árnyalatok jellemzik ezt a stílust.

 

Vintage dohányzóasztalhoz vegyük a berendezést?

Többnyire egy lakást úgy rendezünk be, hogy először megvesszük a nagyobb bútorokat, a szekrényt, polcrendszert, ülőgarnitúrát, majd azokhoz válogatjuk össze a kisebb berendezési tárgyakat, kisbútorokat, szőnyegeket.

Néha azonban egy fotel vagy egy egyedi vintage dohányzóasztal lesz az, amire elsőként felfigyelünk és azonnal bele is szeretünk.

Ilyenkor nincs mit tenni, ahogy a régi mondás tartja: a gombhoz varrjuk a ruhát és belülről kifelé építkezünk.

Elsőre talán furának tűnhet ez a módszer, de igazából nagyon egyszerű, hiszen ha már megvan a szoba fókuszpontja, sokkal könnyebb az ahhoz illő, hasonlóan vintage stílusú, esetleg kevésbé díszesebb bútorokat beszerezni.