2024.07.11.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Beléptető rendszer – hogyan tartják tisztán?

Beléptető rendszereket nagyüzemi gyártásnál és ipari gyártósoroknál is használnak, ahogy például stadionokban vagy múzeumokban is gyakran találkozhatunk velük. Van azonban egy speciális fajtája ezeknek a gépezeteknek, amelyek fő feladata a higiénikusság biztosítása az üzemi területen. Nem csak az ipari gépek napi szintű tisztítása fontos a baktériumok és a kórokozók kizárására, hanem az alkalmazott beléptető rendszer fertőtlenítése is, hiszen kívülről is bevihetünk bizonyos szennyeződéseket az üzemi területre.

Miért fontos a napi rendszeresség?

Minden ilyen higiéniai beléptető rendszer rendelkezik egy cipőtisztító résszel is, amelyben megragadnak a kintről behozott szennyeződések. Ezt akkor sem tudjuk teljesen kikerülni, ha a beléptető rendszeren történő áthaladáskor már az ipari előírásoknak megfelelő öltözetben haladunk át. Ha nem végezzük el a napi tisztítást, akkor ezek – a tisztításnál összegyűjtött – baktériumok sokkal könnyebben növekednek ebben a környezetben. Emellett a nedvesség és az esetleges tisztítószerek, szappanmaradékok eltávolítása abban is segít, hogy megelőzzünk bármiféle rozsdásodást, és növeljük a beléptető rendszer élettartamát.

A beléptető rendszer tisztításának lépései

Az egyik legfontosabb, hogy rutinszerű tevékenység legyen a tisztítás, legyen ez akár a műszak végén, vagy 3 műszakos munkarend esetében a megadott idősávban, a lényeg, hogy minden nap ugyanakkor történjen a gépek tisztítása. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy hogyan és mire érdemes odafigyelnünk az eljárás során:

  • Az első lépés, hogy a beléptető rendszer keféit távolítsuk el a gépezetből, és ne csak ezeket az alkatrészeket, hanem azt a tálat is takarítsuk ki, ahol a kefék működnek. Ezeket a legkönnyebben nagynyomású vízzel tudjuk fertőtleníteni viszonylag habos szerkezetű tisztítószerrel.
  • A következő fontos lépés, hogy azt a tartályt ürítsük ki, amelyben a fertőtlenítőszer található. Ezt, ha lehetőség van rá, akkor szintén nagy nyomású vízzel érdemes kimosni és fertőtleníteni, majd pedig feltölteni friss fertőtlenítőszerrel.
  • A kézi rész takarítását sem hagyhatjuk ki a folyamatból. Ennél sok esetben elég egy nedves vagy fertőtlenítő kendő is, külön tisztítószerre nincs szükség. A szappanmaradványokat azonban érdemes alaposan eltávolítani, ugyanis mint már említettük ezzel a gépezet rozsdásodását előzzük meg.
  • A következő lépés pedig a beléptető rendszer funkcionális működésének ellenőrzése. A vegyszereket, és a tárolókat is vizsgáljuk át, hogy elkerüljük az esetleges szivárgást. Bármilyen meghibásodás észlelése esetén természetesen cserélni kell a problémás alkatrészeket.
  • Végül, de nem utolsó sorban a beléptető rendszer környezetének, magának a szobának a takarítása van hátra, ahol a padló tisztán tartása a legfontosabb.

A megfelelő design fontossága

A legtöbb beléptető rendszer úgy lett kialakítva, hogy a tisztása könnyű legyen és ne vegyen igénybe túl sok időt. Emellett arra is ügyeltek, hogy a baktériumok ne tudjanak egyszerűen megtelepedni a berendezésben. A tisztítás így általánosságban véve a legtöbb készüléknél maximum fél órát vehet igénybe.

Tipp: A beléptető rendszerek hosszú élettartamát azáltal is biztosítani tudjuk, ha évente egyszer általános és átfogó karbantartást végzünk.

Higiéniai tippek a beléptető rendszerek tisztítása mellett

Főleg az élelmiszeriparban és a gyógyszergyártásban kiemelkedően fontos, hogy semmilyen külső szennyeződést ne vigyünk a gyártás helyszínére. A beléptető rendszerek és azok napi szintű tisztítása mellett, az is nagy segítség, ha ezeknek a gépezeteknek a megközelítése kizárólag tervezett útvonalon történik. Ez kiegészíthető különböző instrukciós táblákkal és jelekkel, hogy a dolgozókat a napi higiéniai folyamatokon végig vezessük. Ezáltal a használt terület, amelyeken baktériumot vagy szennyeződést tudunk bevinni az ipari területre, lecsökken, és a tisztítás is strukturáltabb formában történik.

A fentiekben igyekeztünk átfogóan bemutatni, hogy miért is fontos a higiéniai beléptető rendszerek tisztítása, valamint hogyan és milyen rendszerességgel érdemes ezt elvégeznünk. Ha további információkat szeretne megtudni a témában, akkor tájékozódjon az AMSA Higiénia oldalán.