2024.05.22.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Szolgáltató vállalkozást indít? Ezeket a dolgokat nem szabad elfelejteni!

A szolgáltató vállalkozás indítása végtelen széles skálát foglal magába: a szabadúszó grafikustól egészen a hegesztő munkáig minden elképzelhető. A szolgáltatás másik oldala a termékárusítás. Éppen ezért különböző kihívásai vannak mind a kettőnek. Termék árusításánál a termékeket és ahhoz megfelelő webshopot vagy offline boltot szükséges üzemeltetni (legjobb, ha mindkettőt), a szolgáltatásnál pedig egészen másra van szükség.

A szolgáltató vállalkozás indításának lépései

A szolgáltató vállalkozás esetén a legjobb, ha egyéni vállalkozásként indul, amennyiben egyedül szeretné a saját szolgáltatásait, tudását eladni. Emellett természetesen indíthat Kft.-t is, főleg abban az esetben, ha nem egyedül, hanem társakkal és alkalmazottakkal indítaná a vállalkozást. Először is tehát érdemes azt eldönteni, hogy egyedül szeretné a tudást árulni, vagy pedig szükség lesz további szakemberek bevonására is?

A szolgáltató vállalkozás lehet:

  • szabadúszó szellemi munka, virtuális asszisztencia: grafikus, webdesigner, marketinges, asszisztens, fordítás, könyvelés, pénzügyi szakember, tolmácsolás stb.
  • mesterember, szakember munka: asztalos, kőműves, szerelő, autószerelő stb.
  • – itt biztos, hogy csak olyan tevékenységi kört vehet fel, amihez van megfelelő képesítése, és lehet, hogy engedély és bejelentési
  • kötelezettséggel is jár.
  • élőben végezhető munka: bébiszitter, takarítás, idősgondozás.

 

Azt mindenképp könyvelővel szükséges egyeztetni, hogy milyen tevékenységi kört lehet felvenni az adott szolgáltatásra. A könyvelő tud segíteni abban is, hogy van-e szükség képesítésre és engedélyre. Tehát az első dolog, amit nem szabad elfelejteni, a könyvelő megtalálása. Az ideális könyvelő ugyanis mindenben segít: a vállalkozás indításában, számlázásban, adózásban.

Szolgáltató vállalkozás – ha mesteremberekre van szükség

Amennyiben úgy döntene, hogy mesteremberekre van szükség a vállalkozáshoz, akkor elmaradhatatlan a munkaruha biztosítása. A mesteremberek számára a munkaruha alapvető kellék, hiszen a megfelelő szabás és a védelem, a biztonság elsődleges szempont. Akár hegesztő, akár vendéglátóipari munkaruha beszerzése a cél, nem szabad figyelmen kívül hagyni a tisztaságot, higiéniai szabályokat és a védelmet. Amennyiben egyszerre túl nagy költség lenne több darab munkaruha beszerzése, például egy étterem indításánál, akkor lehetőség van munkaruha bérlésre. A munkaruha bérlés azért is jó megoldás, mert így az adott szolgáltatónál a tisztítást is el lehet végeztetni, ezzel pedig időt és pénzt spórolhat meg.

 

A vevőszerzés misztikuma

Egy szolgáltató vállalkozás akkor működik igazán jól, ha hosszútávú ügyfelekkel és vevőkkel lehet számolnia. Ennek nyomán állandó és meghatározható a bevétel, ami pedig a stabil működést biztosítja. A vevőszerzés tehát kulcsfontosságú, és ennek érdekében mind az online, mind az offline jelenlét elengedhetetlen. Amire szükség van:

 

  • Jól felépített weboldal.
  • Legalább heti 2-3 alkalommal aktív Facebook oldal és/vagy Instagram oldal a szolgáltató szektortól függően.
  • Szakember, aki tartja a kapcsolatot a vevőkkel, ügyfelekkel.

 

Ezt a 3 alappillért nem szabad megspórolni. A szakember megtalálása ezekre a feladatokra nagy kihívás, de itt is érvényes az a szabály, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tehát, főleg a fejlesztők esetén, aki olcsó árat és szűkös határidőt ígér, az sajnos nem fog megvalósulni, a projekt ide-oda tologatása, a határidő folyamatos bővítése várható. A minőségi munkát meg kell fizetni, sajnos az alacsony ár valójában többnyire alacsony minőséget is takar.

 

Különösen ajánljuk, hogy a szolgáltató vállalkozás esetén ne akarjon mindent magának csinálni. Nem lehet mindenhez egyszerre érteni, és nem is kell: a legfontosabb, hogy az üzleti oldalhoz és az emberekhez jól értsen, hogy minden pozícióra a megfelelő szakembert találja meg. A vállalkozás indítása során elegendő alvállalkozókkal együtt dolgoznia, hiszen így nem szükséges a munkáltatói járulékokat és adókat megfizetnie, hiszen még nem nyereséges a cég. Emellett pedig a magasabb ár kifizetése sem okoz gondot, ha megfelelő tőke is van a cég és a vállalkozás mögött. A minőség ugyanis a cég arculatát jelenti, és azon nem érdemes spórolnia.

 

 

Metatitle: Szolgáltató vállalkozást indít? Ezeket a dolgokat nem szabad elfelejteni

Metadescription: A szolgáltató vállalkozás lehet egyszemélyes de alkalmazotti modellt is követhet – utóbbihoz mutatjuk a legfőbb pilléreket.