2024.07.17.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Hogyan válasszunk háztartási nagygépet?

Első lépéstől az utolsóig kaphatunk segítséget.

A magyar háztartások többségében (is) elképzelhetetlenek lennének a hétköznapok a robotok segítsége nélkül. A háztartási gépek sütnek, mosnak és takarítanak helyettünk, arról nem beszélve, hogy az ételeinket is tartósítják. Kényelmes életünk a segítségükre támaszkodik, éppen ezért nehezen döntünk, pontosan mire is van szükségünk valójában, amikor először és hirtelen szembesülünk a rengeteg kínálkozó funkcióval. Márpedig a hazai háztartások jelentős részére ráférne egy géppark frissítés, tekintve, hogy a kiszolgáló gépek többsége már jócskán nyugdíjaskorú.

Az Alza lehetőséget biztosít, hogy a legkülönfélébb gépek közül válogassunk, de az is megoldható bizonyos termékeknél, hogy a házhoz szállítás mellett az üzembe helyezésre se legyen gondunk, valamit a régi készüléket is elszállítják. Hazánkban az autóknál is működő elv ez, hogy amíg gurul, nem cserélik, viszont érdemes megfigyelni, hogy a régi – de funkcionáló – szerkezetek fogyasztása hogyan alakul, ugyanis sokszor akár háromszorosa is lehet egy új gépnek, aminek így hát hamar megtérülne az ára. Amennyiben az új gép beszerzése mellett döntünk, fontos szempontokat is figyelembe kell venni a választáskor, hiszen a vásárlásra fordítható összeg mellett egyéb meghatározó tényezők is szerepet kell, hogy játszanak a döntésünkben.

Mennyi az annyi?

A hazai vásárlási döntésekben két fő meghatározó tényező van, az egyik az ár, a másik pedig az energiahatékonyság. Többnyire viszont az első az egyetlen és igazi befolyásoló tényező, hiszen sokan nem vállalnak még néhány ezer forintos többletárat sem, ha egy energiatakarékosabb készülékről van szó. A fentebb leírtak fényében (is) érdemes átgondolni, hogy hosszú távon, mi a kedvezőbb döntés.

Számít a méret?

A gépek kiválasztásakor igen. Akár a konyhai gépekről beszélünk, ahol különálló és beépített típusok is léteznek, akár a mosógépeknél, ahol nem mindegy, hogy felül-vagy elöltöltős készülék fér el a fürdőszobában, úgy a hűtőszekrényeknél sem mindegy, hogy milyen az arányok megoszlása a mélyhűtő és a hagyományos hűtőtér tárolófelületének.