2024.06.19.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Ilyen kellékekkel érdemes belevágni a gyöngyhorgolásba

Amikor felfedezzük a gyöngyhorgolás technikáját, a kézzel készített ékszerek teljesen új és varázslatos világa tárul fel előttünk. Gyakorlatilag a gyöngyhorgolás a gyöngyfűzés és a horgolás párosítását jelenti. Legtöbben a gyöngyhorgolás alatt hurka/cső alakú ékszerek, karkötők és nyakláncok  készítését értik, ám egy kis gyakorlattal mindenféle kiegészítőt, mint például egy horgolt pénztárcát is díszíthetünk egy-egy gyöngy befűzésével. Divatos horgolt ruhadarabok tervezésébe is beilleszthetőek a gyöngyök, a lehetőségek szinte kimeríthetetlenek, ám első lépésként nem árt elsajátítani a horgolás technikáját. Könyvekben vagy internetes videókban számos oktatóanyagot találunk.

Hirtelen sok színes, apró gyöngyre bukkant és nem tud mit kezdeni velük? Vagy felfedezte a lengyel és orosz hölgyek által horgolt gyönyörű nyakláncokat és szeretne valami hasonlóan szépet alkotni? Akkor itt az ideje megismerkedni egy új hobbival!  

A kézzel készített ékszerekre egyre nagyobb a kereslet és egyre nagyobb elismertségnek örvendenek, mert különlegesek, egyediek és hangsúlyozzák az alkotó kreativitását. Az ékszerkészítésen belül a gyöngyhorgolás egy olyan hobbi, melyben kreativitásunkat, szabadság érzetünket bátran kiélhetjük. Ha még nem rendelkezik sok tapasztalattal a gyöngyhorgolás terén, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a Gyöngysziget weboldalon.

 

Mire lesz szüksége?

Néhány fontos dolgot kell tudnia a gyöngyhorgoláshoz szükséges kellékek beszerzéséről. Első lépés a gyöngyök és fonalak kiválasztása. Online vásárláskor láthatjuk, hogy rengeteg típusú gyöngy áll rendelkezésre a horgoláshoz, és ezt bármilyen típusú szálon elvégezhetjük. 

Sokan horgoló cérnát használnak a gyöngy projektekhez, mert kis méretű gyöngyökkel akarnak dolgozni és kifinomult munkát akarnak létrehozni, mások viszont drótot használnak, ám közönséges fonalak is bevethetők. A legfontosabb az, hogy a gyöngyök és fonalak jól illeszkedjenek egymáshoz. Ha a vastag horgolócérna használatát kényelmetlennek érzi, érdemes a kalandba vékonyabb fonallal belevágni, illetve olyan gyöngyökkel, melyek könnyedén felfűzhetők a fonalra. 

A gyöngy lyukának megfelelően nagynak kell lennie ahhoz, hogy a fonal könnyen csússzon rajta. Általában nem ajánlatos nagyon nehéz gyöngyöket választani nagyon vékony szálakhoz vagy fonalakhoz, annak ellenére, hogy ezek illeszkednek egymáshoz. Hasonlóképpen kell a horgolótű méretét is kiválasztani: kis méretű tűhöz vékonyabb fonal illik, nagy méretű horgolótűhöz pedig vastagabb fonal. Ugyanezen illeszkedési elv alapján választjuk ki a gyöngyöket is.

További kellékek a gyöngyhorgoláshoz

A gyöngyökön és fonalakon kívül szükség lehet néhány további dologra a gyöngyhorgolásos projektünkhöz. Legtöbb esetben nélkülözhetetlen egy tű, mellyel beleszúrjuk a gyöngyöt az anyagba. Ha a gyöngyhorgolás technikát ékszerek készítéséhez használjuk, akkor szükség lehet ékszerkészítéshez használatos eszközökre is: kapcsokra, drótokra. Ezek szintén könnyen beszerezhetők online vagy kézműves boltokban, ahol természetesen a kiszemelt gyöngyöket is megvásárolhatják.