2024.06.19.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Miért jó fordított ciklusú klímával fűteni télen?

Habár már javában zajlik a január, az utóbbi évek során megszokhattuk, hogy az igazi tél gyakran heteket vagy hónapokat várat magára, mielőtt fagyos mínuszaival és hótakaróival rátelepedne Magyarországra. Ugyan mostanra már mindenhol előkerültek a téli kabátok és meleg pulóverek, a didergő hideg közeledtével az otthonok felfűtésére is gondolni kell.

A legtöbb ház és lakás rendelkezik valamilyen régi fűtőrendszerrel, a modern megoldások azonban nem csak kényelmesen, hanem hatékonyan is segíthetnek melegen tartani otthonunk szobáit. Ilyen berendezések például a fordított ciklusú split klímák.

A klímákról már mindenki hallott, és a legtöbben első sorban azért szerzik be őket, hogy nyáron elviselhetőbbé tegyék otthonuk levegőjét a legforróbb napokon. Azonban a fordított ciklusú, vagy hőszivattyús készülékek két legyet üthetnek egy csapásra, ugyanis nem csak nyáron, hanem a fűtési szezonban is segíthetnek szinten tartani a szobák hőmérsékletét.

A modern split klímák még a leghidegebb téli napokon is képesek összegyűjteni a hőt a szabadból, amit aztán az adott helységen belül forgatott levegő felmelegítésére használnak fel. Ez a működési elv abban különbözik a nyári hűtési üzemmódtól, hogy szinte minden ellentétes irányban zajlik a készüléken belül. A légkondicionáló tehát a hűtési folyamat megfordításával melegíti fel a szoba levegőjét (innen a „fordított ciklusú” megnevezés).

Ennek a dupla funkciónak köszönhetően a légkondicionálók egész évben használhatók, akár fűteni, akár hűteni szeretnénk velük. Ebbe belegondolva a klíma árak szereléssel együtt is sokkal barátságosabbak, hiszen a befektetés nem csak nyáron lesz majd hasznos.

De egyáltalán van értelme légkondicionálóval fűteni télen? A válasz egyértelműen igen, méghozzá több okból is:

 

Energiatakarékos működés

Ha környezettudatosan szeretné felfűteni (és lehűteni) otthonát, akkor a hagyományos berendezések nem épp a legmegfelelőbbek erre a célra. A modern hőszivattyús (fordított ciklusú) klímák az elektromos hősugárzókkal ellentétben nem kell, hogy maguktól állítsák elő a hőt, ugyanis a kinti levegőből gyűjtik azt össze (még a téli hidegben is). A legtöbb ilyen energiatakarékos készülék általában -10° és 45°C között képes működni.

 

Kíméli a villanyszámlát

Habár a hőszivattyús klímák valamivel drágábbak lehetnek, mint a csak hűtésre alkalmas berendezések, fontos észben tartani, hogy ezért az árért cserébe lényegében bármikor használhatók az évben. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség például külön hősugárzót vásárolni és működtetni (plusz költségek), amikor csak egy adott szobát szeretne felhűteni a központi fűtés költségesebb használata helyett.

Energiatakarékos működésüknek köszönhetően továbbá a split klímákkal hosszútávon is sokat lehet spórolni.

 

Precíz hőmérséklet-szabályozás

A fordított ciklusú klímák a beépített termosztátnak köszönhetően képesek érzékelni, hogy a kívánt hőmérséklet eléréséhez hűtő vagy fűtő üzemmódban kell-e működniük. Ehhez általában elég „Auto” módra állítani őket, és máris tudni fogják, hogy mit kell tenniük.

Szintén előny, hogy otthonában egymástól független hőzónákat alakíthat ki. Ehhez több split egységre lesz szükség, hogy ezekkel külön-külön vezérelhesse szobáinak hőmérsékletét. Ilyenkor nem kell foglalkoznia központi fűtéssel, hiszen csak azokat a szobákat melegítheti fel, amiket használ is.

 

Biztonságos megoldás

Sok különálló fűtő berendezés olajjal vagy gázzal működik, és gyakran a lánghoz is könnyedén hozzá lehet férni. Emiatt ezek a készülékek nem ideálisak olyan otthonokban, ahol állatok vagy kisgyerekek is hozzájuk férhetnek, hiszen baleset veszélyesek.

A split klímák a falon, általában a plafon közelében találhatók, és gyakran a karbantartásukhoz is fellépő vagy létra szükséges. Éppen ezért sem a gyerekek, sem az állatok nem tudják fellökni vagy magukba borítani őket.

 

Tisztább levegő

A klímák egyik extra előnye, hogy légszűrőik segítenek megtisztítani a szobában forgatott levegőt. Ezek a szűrők a port, az allergéneket, a penészt és más szennyeződéseket is megragadnak, hogy azok ne kerülhessenek vissza a szobába.

Ez különösen az allergiákkal élők számára óriási segítség, de persze mindenkinek jót tesz, ha tisztább levegőt lélegezhet be otthonában. Ezeket a szűrőket persze időnként tisztítani vagy cserélni kell majd, ami minimális erőfeszítés a biztonságosabb otthonért cserébe.