2024.05.19.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Így lehet megállapítani a dugulás pontos helyét

Már megint duguláselhárítás van napirenden? Eltömődés sajnos szinte bárhol kialakulhat, legyen szó WC csészéről, konyhai mosogatótálcáról vagy zuhanyzó lefolyóról. Ahhoz azonban, hogy gyökerestül szabadulhassunk meg a problémától, némi nyomozás alá kell vetni a vízhálózatokat.

A dugulás bárhol, bármikor előfordulhat

Életünk jelentős részét a lakásunk falain belül töltjük, ami egyet jelent azzal is, hogy a vizes rendszerek, berendezések folyamatosan használatba vannak véve. Nincs is ezzel semmi gond, egészen addig a pontig, amíg nem lesznek otthonunk állandó „lakói” a visszatérő dugulások. A lefolyórendszer eltömődése pedig könnyen előfordulhat, hiszen a kisebb-nagyobb figyelmetlenségek idővel összeadódnak majd. Például egyre több hajszál kerül a zuhanyzó lefolyóba, a mosogatásnál használt tisztítószer túl sűrű állagú, vagy takarékoskodás gyanánt gyakorta próbálunk meg kevesebb meleg vizet elpancsolni. Dugulást persze nemcsak mi válthatunk ki, de ludas lehet az elöregedett rendszer, a gyengébb minőségű csövek, de még a korábbi kivitelezési hibák is.

A dugulás jelei tehát szívesen mutatják meg magukat, de annál nehezebb megtalálni a pontos lokációját a csövekben, lefolyórendszerekben. Mielőtt azonban duguláselhárítás gyanánt máris a kezünkbe vennénk a WC pumpát, ki kell deríteni, hogy mi okozta a fennakadást. A vízvezetékek a lakásunk azon részei, melyek a falak és a padló mögött bújnak meg. Ha pedig valaha is volt már eldugult lefolyónk, akkor bizonyára tudjuk, hogy milyen frusztráló lehet kinyomozni, hogy pontosan honnan ered a hiba. Ehhez nyújtanak segítséget a mai modern felderítő eszközök.

Csatornakamerázás: a legkézenfekvőbb módszer a feltérképezésre

Amíg a lakástulajdonosok sokszor csak a sötétben tapogatóznak a dugulás helyének meghatározásánál, addig egy tapasztalt szakember a széllel szemben is kiszagolja, hogy pontosan mi, és hol okozta a fennakadásokat. A Dénes Építőipari Kft. vízvezeték-szerelő csapata például nemcsak a duguláselhárítás terén profi, de olyan innovatív felderítő eszközök vannak a birtokukban, melyekkel pontosan, hatékonyan és bontás nélkül kerülhet megállapításra a diagnózis. Ilyen a csatornakamerázás módszere is.

A kamerás csatornavizsgálat egy rendkívül innovatív módszernek számít, hiszen a helyszínre kiérkezve nem kell órákat eltölteni azzal, hogy kiderüljön, hogy a duguláselhárítás munkafolyamatát a rendszer melyik részén lenne érdemes elkezdeni. Ennek során egy vékony csövet vezetnek be a csövek belsejébe, amely egy apró kamera fejjel van ellátva – a szakemberek egyszerűen bele tudnak nézni a csövek belsejébe. Ha pedig végre rájövünk, hogy mitől tömődnek el folyton a lefolyók és orvosolni tudjuk a problémát, akkor nemcsak átmenetileg, de tartósan is megszabadulhatunk a makacs, visszatérő dugulásoktól.

A módszert egyébként nemcsak duguláselhárítás céljából lehet bevetni, de a teljes csatornarendszer általános feltérképezésére is, így megelőzésre is kiváló. Fontos például megemlíteni, hogy a visszatérő dugulások jó eséllyel csőtörésre vezethetők vissza, ezek nagy része azonban láthatatlan. Egy ilyen felderítő módszerrel pedig jelentős összegeket spórolhatunk meg, hiszen lehetővé teszi számunkra, hogy a legkisebb mértékben legyen megbontva a lakás burkolata.