2024.07.17.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Mi a purhab?

A purhab két alkotóelemből, a poliolból és izocianátból áll. Ez a speciális masszaszerű anyag levegővel érintkezve szinte azonnal képes megduzzadni. Száradás után már képes tömíteni, ráadásul kötése olyan erős, hogy a nyílászárót is képes a helyén tartani, ezért sokszor ezek beépítésénél egyszerre használják tömítésre és ragasztásra. A purhab száradás után vághatóvá válik, így a felesleges anyagot könnyen eltávolíthatjuk. Tömítő és ragasztó hatása mellett tökéletesen szigetel mind a hidegre és melegre, de ráadásul még a hangra is, ezért van, hogy egyre többet használják hang-, és hőszigetelésre is. Nagyon könnyű vele dolgozni, szinte bármilyen száraz felületen jól tapad, festhető, vágható, vakolható, sőt ellenáll a legtöbb maró hatású anyagnak.

A purhab használata elött az alapfelületet érdemes nedves ronggyal áttörölni, fontos, hogy a felületet ne áztassuk azonban, ha kicsit nedves az felgyorsítja a kötés, mivel purhab a levegőből kivonva a nedvességet húz meg, ezáltal egy minimálisan nedves környezet még jót is tesz a kötésének. Továbbá fontos, hogy az alapfelületet a portól és zsírtól tisztítsuk meg, ezzel megkönnyítve a tapadást.

Mivel a purhab kinyomás után nagymértékben megduzzad, ezért a tömíteni kívánt rést csak félig töltsük meg, hogy minél kevesebb veszteséggel dolgozzunk. A teljes megkötési ideje 2-3 óra, ezután szabad csak formázni, vagy vakolni. Használatát egy úgynevezett kinyomópisztoly könnyíti meg, mely segítségével a tömíteni kívánt résbe könnyen belenyomhatjuk a masszát.