2024.05.19.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Lakáshitellel az infláció ellen

Az ingatlan.fm legfrissebb Lakáshitellel az infláció ellenadatai szerint 2022 áprilisában a lakáshiteleknél a 6-7 százalékos kamat számít átlagosnak. Egyes becslések szerint ez a szám hamarosan elérheti a 10 százalékot. Azonban amíg a kamatok az infláció mértéke alatt vannak, addig a vevők be tudják biztosítani magukat egy 6-7 százalékos lakáshitellel, illetve a most vásárolt ingatlan ára évek múlva növekedni fog, ami tulajdonképpen hasznot jelent a felvásárló félnek. Így jelenleg relatíve olcsó árakon lehet lakáshoz jutni.

A kamatok az utóbbi években elérték azt a szintet, ami az elmúlt évtizedeket tekintve átlagosnak számít. A mostani elfogadható értékeket azonban biztosan nem élvezhetjük sokáig és sajnos el fogják érni azt a szintet, ami a legtöbb ember számára kedvezőtlen. A szakemberek véleménye alapján a kamatok a 10 százalékot is elérhetik, sőt afelé is bőven emelkedhetnek, ami akár ebben az évben bekövetkezhet. Ennek hatására a hozzáértők azt ajánlják, hogy aki szeretne a jövőben lakást vásárolni, az minél hamarabb tegye meg még hozzá lakáshitellel. Ugyanis a most megszabott 6-7 százalékos rögzített kamattal tudják akár 10-20 évig is fizetni.

Példának okáért egy 50 millió forintot érő ingatlan a következő egy évben az infláció hatására 55 millió forintot is érhet. Ez annyit jelent, hogy az ingatlanba befektetett pénz nem értéktelenedik el, sőt akár profitot is termelhet számunkra.

 

De van egy jó hírünk: a fentebb említett 10 százalékos kamatok valószínűleg csak ideiglenesek lesznek és szintén visszaesnek majd egy éven belül, így nincs aggodalomra ok, ha a lakásvásárlás egy későbbi projekt lesz. Emellett az emelkedő hitelkamatok problémáját valószínűleg hamar orvosolni fogják és olyan megoldásokat fognak kínálni, melyek segítségével kiváltható ez a magas százalék.

Összegzésül a minél hamarabbi hitelfelvételt ajánljuk, mert így elkerülhető az infláció és jó befektetési eszközt is kaphatunk mellé.