2024.06.20.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Szobai légkondicionáló

Manapság már nem ritka, hogy irodaházakon kívül, lakásokban, lakóházakban is megjelennek a légkondicionáló eszközök. Ventilátor helyett, a jobb hőfok, a kellemesebb hőérzet kialakítása miatt, egyre többen választják a klíma berendezéseket otthonukba is. A nagy nyári forróságot nem mindenki szereti megélni a lakásában, a négy fal között. A szobában üldögélve, a saját komfortérzeten kívül kerülni nem mindig kellemes. Ha egy panellakást veszünk alapul, akkor bizony a meleg nagyon beszorulhat a falak közé, és kellő légmozgás hiányában ott is ragad sokáig. Ugyanígy a tégla vagy a könnyűszerkezetes házakban is, ha megáll a forró levegő, bizony az izzadságcseppek megjelenhetnek homlokukon, jelezve, a belső levegő felmelegedését. A ventilátorok használatával csak a bentragadt forró levegőt keringtetik, amit egy egzotikus tengerparton ülve szívesen elvisel az ember forró szellő formájában, de a saját szobájában ülve nem annyira biztosít komfortos érzést. Mai világban egyre népszerű vásárolni légkondi beszereléssel együtt akcióban.

A szobai klímák, ha rendszeresen karban vannak tartva, és kellő figyelemmel használják őket, kellemessé varázsolhatnak minden nyári kánikulában eltöltött napot, amikor nincs kedvük kimenni a tűző napra, a forró, fullasztó levegőre. A gyártók ma már kiemelt figyelmet fordítanak a berendezések minőségére, és az alkatrészek utánpótlására. A forgalmazó cégek és a szervizek arra is odafigyelnek, hogy szakemberek segítségével biztosítsák ügyfeleiknek a folyamatos és gondtalan hűtés és fűtés lehetőségét.

Mindenki sokat töpreng azon, vajon az ő otthonában melyik a megfelelő klíma, amely minden igényét kielégíti. Az is fontos kritérium szokott lenni a vásárlók körében, hogy a villanyszámla se terhelődjön a csillagos égig, ha kellemesen hűs szobában szeretnék nézni, ahogy a nap melege perzselően csillog kívülről az ablaküvegen. Érdemes minél energiatakarékosabb klímát választani, ha lehet A+++ besorolásút, – a legtöbbet a D osztályos besorolású készülék fogyasztja – de sosem árt egy szakember véleményét kikérni, mielőtt otthonukba, szobájukba klímát vásárolnának. Ma már több helyen végeznek ingyenes felmérést arra vonatkozóan, milyen teljesítményű vagy márkájú berendezést ajánlanak a leendő vásárlónak. A kiválasztás után is érdemes a szakembernél maradni, leginkább a szaktudása miatt, de a garancia megőrzése érdekében is, hiszen egy garancia utáni javítás nem mindig olcsó mulatság.

Egy hálószobai tipp, ha nagyon éber alvó soha ne válasszon a hálójába klímát, mert az alapzajtól nem fog tudni aludni.

Érdemes odafigyelni a kültéri és a beltéri levegő hőfok különbségére is, mert, ha túl nagy az eltérés a kettő között, akkor, ha ki kell menni a szobából, vagy éppen ellenkezőleg, a forró levegőről kell visszamenni a „hidegbe”, az érzékenyebb embereknek megterhelő lehet. Ez az úgynevezett üvegházhatás. Ha túlságosan lehűtik a szobát, a saját hőháztartásuk is felborulhat. Ma már leginkább csak inverteres klímákat forgalmaznak a viszonteladó cégek. Ezek a berendezések a leghalkabbak és egyben a legenergiatakarékosabbak is. Az inverteres klímák mindig éppen csak akkora teljesítménnyel dolgoznak, amekkorát éppen az aktuális hőmérsékleti körülmények megkívánnak. Manapság ezek a legelterjedtebb hűtésre kifejlesztett berendezések.

Sose válasszanak gyenge minőségű szűrőt a klímához, hiszen ez a lelke a berendezésnek. Mindig nagyon figyeljenek arra, hogy a por, a pollen és az allergén anyagok megszűrésére alkalmas legyen a kiválasztott termék. Vannak olyan szűrők is, amelyeket a füstre vagy a kellemetlen szagokra érzékeny embereknek fejlesztettek ki. Ezek az úgynevezett plazmaszűrők, amelyek átalakítják olyan ártalmatlan komponensekre a vegyi szennyeződéseket, amelyek már nem ártalmasok az emberi szervezetre. Ez a szűrő nem tömődik el és ami még ennél is praktikusabbá és szinte elengedhetetlenné teszi használatát, Főleg allergiás emberek körében, hogy dúsítja a levegőt serkentő ionokkal. Azt tegyük hozzá, hogy a friss, hegyi levegőt nem tudja pótolni, de a kinti nagy meleghez képest mindenképpen kellemesen hűsítő és frissítő érzést biztosít.

Meg kell említeni a mobil klímák használatát is. Előfordulhat, hogy a ház szerkezete, amelyben laknak, nem teszi lehetővé, hogy falra szereljenek klíma berendezést. Ilyenkor praktikus és kényelmes megoldást jelenthet egy mobil klíma, amelyet a szoba bármelyik részén el tudnak helyezni. Érdemes figyelembe venni a ház szigetelésének minőségét, és hogy milyen fekvésű az épület, a beszűrődő napfény miatt, hiszen ezek csökkenthetik a klímaberendezés hatékonyságát. Mivel széles választékban lehet mobilklímát is vásárolni, akár beltéri, akár kültéri változatban is, ezért itt is érdemes egy szakember tanácsai után kiválasztani a megfelelő eszközt az otthonukba. Nyáron hűtésre, télen fűtésre egyaránt alkalmasak, bár energetikailag többet fogyasztanak teljesítménytől függően, mint falra szerelhető nagytestvéreik.

 

Végül néhány hasznos tudnivaló, amelyek fontos szempontok lehetnek, mielőtt szobájukba klímát szereltetnek. A klimatizált helyiségekben általában szárazabb a levegő, ez nem mindenkinek jó, hiszen könnyen kiszáríthatja nyálkahártyát. Gyermekek számára nem minden esetben ajánlott a klíma. Egy asztmás vagy bármilyen légúti betegséggel küzdő gyermek vagy felnőtt számára nem ajánlott. Ugyanazt a levegőt forgatják, frissítik a légtérben, ami abban az esetben, ha a szűrők nem kellőképpen tiszták vagy újak, akár még légzési problémákat is okozhatnak, éppen ezért rendkívüli figyelmet kell fordítani a szűrők cseréjére vagy rendszeres tisztításukra. Egy nem megfelelően karbantartott és használt klíma többet árthat, mint amennyit használni tud. Emellett a rendszeres szellőztetésre, vagyis a friss levegő cseréjére is oda kell figyelni. Éjszaka aludni a felmérések szerint 18 fokban a legjobb, de nem biztos, hogy azzal tesznek a legjobbat a szervezetüknek, ha egész éjszaka bekapcsolt klíma mellett alszanak.

Készüljenek fel időben, ha jön a nyári meleg, a kánikula. Egy kellemesen klimatizált, hűs helyiségben, a négy fal között is kényelmesen pihenhetnek. De mielőtt kiválasztják, hogy milyen klímát vásárolnak szobájukba, otthonukba, előtte tájékozódjanak, és győződjenek meg arról, hogy a legjobb döntést hozzák.

Kellemes hűsölést kívánok.