2024.06.21.

Vállalkozói negyed

Merj Vállalkozni!

Klíma tisztítás

A modern berendezések nyújtotta komfortnak köszönhetően, egyre több háztartásban találhatunk napjainkban klímát. Nem hiába, hiszen nem csak kényelmes, egyszerű, de a klíma karbantartás sem okoz nagy kihívást. Utóbbi közé soroljuk a tisztítását is, és nézzünk is bele mélyebben a témába, hogy megtudhassuk ki, mikor, milyen időközönként végezze ezt a féle műveletet.

Miért is olyan lényeges ez? Elsősorban a rendszeres karbantartás és tisztítás alap feltétele, hogy gépünk megfelelően működhessen és kellőképpen szolgálhassa minél további időtartamban igényeinket. Mivel a klímák nagy mennyiségű levegőt mozgatnak meg, amit egy hűtő vagy fűtőfelületen keresztül áramoltatnak vissza a szobába, ezért a hőcserélőnek kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy leadhassa a készülék a kívánt teljesítményt, de túl nagy sem lehet, mert esztétikailag nem lehetne megfelelőnek nevezni. Megoldásként egy sűrűn lemezelt hőcserélő felület van kialakítva, ami eleget tesz minden követelésnek, mindezeken kívül sajnos mégis lehetetlen távol tartani az összes port és szösz szemcsét. Ha ezeket nem tisztítjuk, a lemezeket képtelen áthatolni megfelelően a levegő és a klíma hibás működését fogja eredményezni. A beltéri egységek igaz, hogy rengeteg porszemcsét felfognak, de ettől független is sok szennyeződés maradhat a hőcserélők lamelláin és ez csökkentheti napról napra a gép hatékonyságát és nem utolsó sorban mérsékelten növeli az áram fogyasztását is.

A kültéri egység tisztítása épp ilyen fontos feladat, hiszen az utcai szennyeződések és baktériumok akárhogy is, de megtalálják a készüléket. Ha az egység hőcserélőjét nem tudja hűteni a levegő, az sajnos sok esetben végzetes meghibásodáshoz is vezethet, ami a legrosszabb kimenetel, ezért ne felejtsük el a karbantartás közben semmiképp. Szükség van még a paraméterek és a nyomás értékeinek vizsgálatára is, amit a szakemberek nyomásmérő műszerrel és hőmérővel hajtanak végbe.
Ha hosszútávon szeretnénk élvezni a klímánk nyújtotta előnyöket, mindenképpen érdemes ezeknek az előírásoknak eleget tenni. A gyártók kötelezőként jelölik meg a rendszerek évenkénti legalább kétszeri karbantartását, és a garanciájukat is ezeknek a meglétéhez kötik.

Egészségünkre nézve is rendkívül nélkülözhetetlenek ezek a beavatkozások, hiszen a beltéri egységek belseje nedves a páralecsapódás miatt, ezért sajnos kedvez a baktériumoknak, amik betegséget okozhatnak. Mindemellett megtelepedhetnek akár vírusok és nem utolsó sorban gombák is elszaporodhatnak. Rosszabb esetben ezek bűzt is sugározhatnak, akár a légúti megbetegedések kiváltói is lehetnek. A legfontosabb kincsünk életünkben pedig mégis csak az egészségünk ezért szerintem egyet értünk, ha azt mondom, hogy kötelező a tisztítás, minden körülmény között.

A karbantartás menete a következőképpen alakul. A beltéri egység tisztítása lesz az első, amivel kezdeni kell, amelynek hőcserélőjét kikapcsolt állapotában egy fertőtlenítő spray használatával megtisztítanak. Időre lesz szükség, amire az oldat megfelelően kifejti hatását, ez általánosságban tíz vagy tizenöt perc. Ha ez letelt, a készüléket visszakapcsolják, és járatják, hogy a szert a cseppvíz elvezetőbe is belemossa. A legjobb, ha a beltéri porszűrő hálóit alaposan langyos szappanos vízbe elmossuk, majd ha tökéletesen megszáradt, visszahelyezhető. A kültéri egység tisztítása annyiból egyszerűbb, hogy nagynyomású levegővel történik. Igazából a lényeg, hogy a hőcserélőt átjárhatóvá tegyék a levegő számára, ezt általában úgy érik el, hogy ellentétes irányban fújnak a lamellái közé.

Hiába nem látszik bonyolultnak a folyamat, a legjobb, ha ezeket a feladatokat szakértő végzi, hiszen ő biztosan mindenféle helyzetben tudni fogja a megoldást.  Nem érdemes ezt kockáztatni, hiszen bőven van veszíteni valónk, ha valamit nem a megfelelő módon alkalmazunk. A vegyi anyagok és a nehezen megközelíthető területek, a megfelelő eszközök hiánya, mind-mind okot ad a szakember értesítésére. Mellőzzük magunktól az esetleges balesetek kialakulásától és bízzuk az ilyent a profikra.
Árban is megfizethető egy ilyen szükséglet, hiszen átlagban körülbelül hat és tízezer forint körül mozog.

Érdemes lenne  kétszer egy évben elvégezni ezeket a rituálékat, hiszen így lehetünk igazán biztosak a környezetünk és klímánk megóvásában. Célszerű klímaszezon előtt és után foglalkozni ezekkel,  mert ezzel a várakozási időt is megússzuk kicselezve a többi embert.